SOBOTA, 21. SEPTEMBRA 2024, OB 18.30, Portopiccolo Art Gallery – Sesljan (TS)
Osebna razstava Edija Carrerja UNTITLE, kuratorka Eva Comuzzi

Naslov brez naslova. Za razstavo Edija Carrerja – umetnika, ki je bil povabljen na prvo izvedbo kiparskih rezidenc v Nabrežini in nato postal njihov mentor -, se zdi, da je ne moremo in ne smemo poimenovati. To pa ne zaradi razstavljenih del, ki so tako resnična, jasna, vehementna, ampak zato, ker predstavlja, če si sposodimo naslov Roberta Calassa, L’innominabile attuale – sedanjost, ki je ni mogoče imenovati. Ali, kot piše avtor, sedanjost, v kateri prevladuje nedoslednost, ki ji primanjkuje lastnega, avtentičnega sloga, a ki meni, da z uporabo vseh stilov deluje subverzivno. Sedanjost, ki zase meni, da se je osvobodila omejitev, in se izogiba žrtvam, ne zavedajoč se, da z begom pred njimi človek izgublja možnost, da bi ustvarjal nekaj „svetega in tako sebe naredil svetega“, in ne nekaj o sebi, kot zmotno misli. Drugo poglavje iz omenjenega eseja, Dunajska plinska družba, me vrača k Carrerjevemu delu We can Survive iz leta 2019: plinska jeklenka z masko inhalatorja, ki je napovedovala prihod pandemije. Z izjemo tega dela, ki deluje kot uvertura vsemu, kar je sledilo pozneje, so vsa ostala dela nastala posebej za samostojno razstavo in nadaljujejo ter vse bolj prefinjeno, a neusmiljeno kujejo anatomijo trenutnega človeškega propada.
Eva Comuzzi

Projekt poteka v sinergiji z društvom Circolo Arci Cervignano APS v okviru pobude “Poetika čudenja za arheologijo sodobnosti”.
Odprto do nedelje, 8. decembra 2024 / Odpiralni čas: pet – sob od 17.00 do 20.00, nedelja od 10.00 do 13.00 / od 17.00 do 20.00 ali po dogovoru +39 3386045489