Ob razstavi Nabrežina iz srednjega v novi vek, ki jo je društvo SKD Igo Gruden pripravilo ob prazniku sv. Roka, se nadaljuje vrsta spremljevalnih dogodkov, med katerimi bo ponujenih več iztočnic za boljše poznavanje zgodovine območja Nabrežine in njene okolice.

Med temeljne vire za spoznavanje zgodovine teh krajev sodi zagotovo arhiv devinskega gradu, ki ga je družina Thurn und Taxis pred leti predala Tržaškemu arhivu.
Arhiv devinskega gradu je sestavljen iz dokumentov, ki pokrivajo več stoletij zgodovine našega in evropskega prostora: to so listine in knjige, v katere so zapisovali upravo gospoščin, zbirali osebno korespondenco, pa tudi diplomatske stike in številne druge spise.
O tem, kaj in kdaj se je steklo v arhiv, in njegovi okvirni vsebini bo v torek, 24. septembra ob 20. uri spregovoril arhivar Pierpaolo Dorsi, nekdanji direktor deželnega zavoda za arhive, ki je pred kratkim zaključil večletno inventarizacijo arhiva. Srečanje bo v italijanskem jeziku.

Ob srečanju bo na ogled tudi razstava Nabrežina iz srednjega v novi vek. Opozarjamo tudi na arheo-sprehod do morja (28. septembra) in arheo-sprehod po nabrežinskem vaškem jedru (12. oktobra), ki zaokrožajo poglobitvena srečanja ob razstavi.